Dan, Ola, Hasse och Ingemar seglar till Shetland och Norge.
1 Dan är glad över att vara på väg.
2 Ola ser fram emot ett par härliga dagar till sjöss.
3 Under härlig segling över Skagerack mot Farsund.
4 Här passerar vi Lindesnes fyr.
5 Hasse kontrollerar kursen och Dan ser till att vi kommer rätt.
6 .Vi anländer till Farsund, ligger mellan Rosfjorden i öst och Fedafjord iväst. Mellan dessa fjordar finns ett landskap bestående av halvöar, öar, fjordar och sund. Listalandet utgör den västra delen av kommunen.
7 Efter cirka 33 timmars segling kommer vi in i det vackra Farsund. Kvällssolen ger ett vackert skimmer över bebyggelsen.
8 Vi låg kvar en regnig dag i Farsund. Det blåste rejält och regnade kraftigt och prognosen för nästa dag såg bra ut. Så vi tog ett par rejäla promenader i omgivningarna. Det var riktigt vackert.
9 Efter två nätter i Farsund vaknade vi till riktigt vackert väder. Vi tankadse vatten och diesel och drog norr ut.
10 Vi gick under en 22 meter hög bro. Naturligtvis utan problem då masten "bara" mäter 20 meter. Det kom en del moln som gjorde stämningen lite trollsk, men efter ett tag blev det fint igen.
11 Ännu en rejäl fyr ståendes på klipporna. Här är vi på väg in till Egersund. Egersund var en viktig hamn med tät bebyggelse redan under vikingatiden. Platsen var tidigt en viktig kultplats med hednisk dyrkan och fick kyrka redan i tidig medeltid.
12 Hygienen är viktig. Så kapten föregår med gott exempel och duschar här i Egersund.
13 Det ligger många fina hus på många fina platser. Dessa ligger strax norr om Egersund.
14 Härlig segling på väg till Skudeneshavn.
15 En bild säger mer än tusen ord.
16 Grillmiddag i Skudeneshavn, ett måste.
17 I den fina parken i Skudeneshavn, i Søragadå finns en utsiktsiktspunkt, en månsten, en Ja/Nej-stig med bänkar och mycket mer. Parken iordningställdes i början av 1900-talet som en naturpark för stadens försköning och är idag en idyllisk oas som ofta används av både boende och besökare.
18 Månstenen har legat i parken sedan urminnes tider. I folkmun har den alltid kallats för Månstenen eftersom folk trodde att det var en meteorit. Men nu har man analyserat sten och kan konstatera att den är minst 800 miljoner år gammal. Den likanr mest en stenart som kommer från Gudbrandsdal på östlandet. Detta material kallas för kvartsdolomitmarmor. Troligtvis är det isen som tagit hit stenen för 10.000 år sedan. Den har alltså inte fallit ner från himlen.
19 Vi väcktes klockan 04:00 för att avsegla till Shetland. Det blåste 10-13 m/sek i rätt riktning. Det blev en fin morgon med god segling.
20 Efter en fin dag på Nordsjön ser vi här Dan kontrollera båten samtidigt som solen går ner i väster.
21 På min iPnone har jag Navionics sjökort och här ser vi att vi närmar oss Shetland.
22 Fyren på Kirkabister Ness på ön Bressay som vi rundade på väg in till Lerwick.
23 Trots de höga klipporna och det karga landskapet finns det flera fina sandstränder här på Shetland.
24 På besö på RAF & Saxa Vord Exhibition Centre. Här finns en utställning, chokladtillvrerkning och ett café. I caféet åt vi en inte alltför god Shephards Pie.
25 Skidbladner (replika av Gokstadskeppet) och Viking Longhouse är under återuppbyggnad, båda belägna på Haroldswick på ön Unst. De ger en samlingspunkt för besökare och invånare som de kan utforska ön Unsts Vikingaarv.
26 Ola Viking välkomnar oss till Vikingarnas Longhouse på ön Unst.
27 Baltasund var hemort för svenska långafiskare under många decennier under 1900-talet.
28 Sumburgh Head fyr, naturum och naturreservat är en attraktion i världsklass. Platsen ger en engagerande och interaktiv upplevelse för hela familjen. Besök och utforska historia och naturarv av Sumburgh Head från tidiga geologiska början och järnålders bosättare till fyrvaktare, valar, lunnefåglar och mycket mer.
29 Jarlshof är en plats på Shetlandsöarna vid Sumburgh Ness, den södra spetsen av huvudön Mainland. Området är känt för sina förhistoriska och vikingatida boplatser. Skotska arkeologer har grävt ut platsen sedan 1930. Den förhistoriska bosättningen består av ett komplex av minst sex stenhus som har bebotts under lång tid och genomgått ett antal ombyggnader. De äldsta husen är oregelbundet ovala (så kallade courtyard-hus) och har givit fynd från en stenålderskultur baserad på djurhushållning, jordbruk och fångst.
30 Namnet Jarlshof, som först användes om de närliggande ruinerna efter en 1600-talsherrgård, är uppdiktat, hämtat från romanen "The Pirate" av sir Walter Scott.
31 Senare, antagligen omkring 500 f.Kr., har bostäderna byggts om till runda hus av den så kallade wheel house-typen, och hela den äldre redskapskulturen i sten och brons förfaller, antagligen som en följd av påverkningar från den tidigaste engelska järnålderskulturen.
32 Husen har varit föremål för många ombyggnader, och de rika fynden av ben- och metallsaker visar att bosättningen har varat från början av 800-talet till cirka 1300. Fynd har gjorts av ristade och målade stenskivor, som bland annat föreställer ett drakhuvud och ett vikingaskepp.
33 Minnesmärke över Shetlandsbussen, vilket var det populära namnet på en operativ grupp norrmän som opererade mellan Shetland, Skottland och tyskockuperade Norge under andra världskriget.
34 Stormfågel. Arten är utpräglat pelagisk och förekommer över hela klotet men flest arter lever söder om ekvatorn och störst biodiversitet finns kring Nya Zeeland. Många av arterna inom ordningen besöker endast land under häckningstid och flera arter då ofta nattetid. De häckar ofta i kolonier på klippiga ensliga öar och kuster, där det finns få predatorer. De större arterna har sina bon direkt på marken medan mindre arter ofta placerar dem i naturliga fördjupningar i marken eller egna utgrävda jordhålor.
35 Nattvakt på Nordsjön. Vi är nu på väg från Lerwick till Utsira. Det var en vacker natt med lite månsken.
36 Mitt emellan shetland och Norde passerade vi detta borrtorn. Här borrar man efter gas.
37 Dagvakt på Nordsjön. Efter flera timmars motorgång fick vi fin segling till Utsira.
38 Vi kom till Utsira mitt i natten. Det var lätt att ta sig in då fyrar och enslinje hjäpte oss. På morgon vaknade vi till denna vackra syn.
39 Flera hus var utsmyckade med fin konst. Hela ön var vacker och vi tog en lång härlig promenad.
40 Hamnen nordevågen på norra sidan av Utsira var riktigt dålig till man byggde ut den 1870. Då blev även kanalen som syns här färdig.
41 Vi hade tänkt oss en fin fiskmiddag här på Utsira, men av någon anledning blev det inte så.
42 Men dagsfärska havskräftor duger också bra. De var nog de godaste jag ätit.
43 Från Utsira seglade vi lite längre norrut till Sagvåg på ön Stord som hade denna vackra infart.
44 Vi blev liggande i Sagvåg i två nätter eftersom det blåste hård kuling rakt emot. Vi tog en busstur till Leirvik på östra sidan av Stord. Det var vackert i Leirvik, speciellt med denna vackra bakgrund.
45 Från Sagvåg gick vi norrut.
46 Vi hamnade i Osöyro. Hit kom Tarren, Lennart och Persa för att lösa av Hasse, Ola och Ingemar. Dessa 16 dagar i Klefva blev riktigt bra. Fast det brukar det ju vara i Klefva även om vi inte alltid kommer dit vi planerat.